Popüler Gönderiler

Posted by : Unknown Ağustos 23, 2013



Merhaba, Manga ve Anime çevirmenleri!

Bu yazımızda Cage of Eden adlı Manga'nın incelemesini yapacağız.

Öncelikle tanıtımıyla başlayalım;

Tür: Aksiyon, Fantazi, Hayatta Kalma (ilginç)
Yazar: Yoshinobu Yamada
Yayımcı: Kodansha
Bölgesel türü: Shonen
Dergi: Weekly Shonen Magazine
Devam Ettiği Tarihler: 2008 - Ocak 23, 2013
Cilt Sayısı: 21

Ortaokullu Akira Sengoku ve sınıfı, Guam’a yaptıkları okul gezilerinden, okullarındaki diğer sınıflar ve muhtelif yolcularla beraber Japonya’ya geri dönmektedir. Ancak bu yolculukları, uçaklarının hiç hesapta olmayan bir türbülansa girip, bir Pasifik adasına düşmesiyle beklenmedik bir hal alır. Baygın halinden uyanan Akira, arkadaşlarından, tarih öncesi canlılar ve bitkilerle dolu, gizemli bir adada olduklarını öğrenir. Gidecek bir yeri olmayan Akira, hayatta kalanlardan küçük bir gruba, onlar gibi hayatta kalanları bulmaları amacıyla öncülük eder. Ait oldukları yere dönmenin yolunu ararlar, adanın vahşi hayvanlarına karşı mücadele verirler ve hayatta kalıp, aklını kaçırmış kişilerle karşılaşırlar. Yol boyunca, adalanın gizemlerini keşfederler. Uçaklarının düşmesi, gerçekten de bir kaza mıydı? Toprak altında nasıl sırlar yatıyordu… Ve, bu sırları çözecek kadar hayatta kalabilecekler miydi?




Dikkat!

Rising x Rydeen adlı seri, 'Ecchi' kategorisine girdiğinden ağır şiddet, kan/vahşet, cinsel içerik veya kaba dil içerebilir ve bu sebepten dolayı 
18 yaşının altındaki okuyucular için uygun olmayabilir. 
18 yaşının üstündeyseniz, okumaya devam edebilirsiniz.


Şimdi, biraz ana karakterlerden bahsedelim;




Sengoku Akira

Cage of Eden serisinin baş rolünü oynamaktadır ve adadaki bir grup kazazedenin liderliğini yapmaktadır. Arkadaşlarının hayatta kalması için çoğu zaman kendi hayatını riske atarak, elinden geleni yapmaya kararlı bir karakter olarak karşımıza çıkar. 

Görünüşü

Kısa boylu birisidir. Cılız ve ince bir vücuda sahiptir. Dağınık, uzun ve sivri silah saçları vardır. Renklendirilmiş resimlerde koyu kahverengi gözlere sahip olduğu görülmektedir. Genelde okul kıyafetleri giymiş şekilde çizilir ve 
saçı başı dağılmış bir haldedir. Akira, aynı zamanda koyu mavi ceket ve pantolondan oluşan bir okul üniforması giymektedir. Gerçi, Akira'nın giydikleri şeyler hep iliklenmemiş haldedir. Okul üniformasıyla birlikte beyaz bir kemer ve beyaz spor ayakkabı giyer. Adadaki hayatta kalma mücadelesi yüzünden vücudu, morluklar ve kesiklerle doludur.

Kişiliği

Serinin ilk bölümlerinde Akira sapık, çoğu zaman komik bir şekilde resmedilen, çoçuksu bir düzenbaz tipinde ve kız öğrenciler tarafından tiksinilen biridir. Herkese moral veren ve çoğu zaman yanına arkadaş çekebilmesini sağlayan yeteneğin ardındaki neden olan bir karizmaya sahiptir. Akira, genelde çok zeki biri değildir ve okul hayatında hep düşük notlar almıştır, sık sık arkadaş grubuyla diğer öğrencilere şakalar yapan biri olmuştur.

Akira, aşırı derecede atılgan, düşünmeden hareket eden, cesur bir karakterdir. Arkadaşlarını hep kendinden öne koyan ve nasıl bir durumda olursa olsun, ona yakın olan herkesi korumaya çalışan yiğit ve kararlı bir kişiliğe sahiptir. Şefkatli yapısı, başta sergilediği olumsuz izlenimlere rağmen, yakınında bulunan kazazedeleri kendine çeker. Adada tutsak kalmalarından önceki bağları sebebiyle, önce Rion Akagami'yi, sonra da Kouhei Arita'yı kurtarmak ve yardım etmek amacıyla azimli bir şekilde uğraş verdiği gösterilmektedir. Akira, bir çok tartışmada da gösterildiği gibi bağışlayıcı bir tutuma sahiptir. Buna örnek göstermek gerekirse, Shuu Hikime'nin kıskançlık yaptığı ve Akira'yı öldürme teşebbüsünde bulunduğu durumu verebiliriz. Akira, bu tatsız durumu gizli tutmuştur ve hiçbir ceza almadan Shuu'nun kalmasına izin vermiştir.

Akira'nın, Shirou Mariya olmasa, ölmüş olacağını açık bir şekilde itiraf etmiş olduğunu göz önüne aldığımızda, kendisine karşı oldukça dürüst biri olduğunu görüyoruz. Akira, herkesi koruyup kollamaktan korkmayan biridir. Buna, onu düşman olarak gören kişiler de dahildir. Seri boyunca Akira, tehlikeli olmasına karşın bir planı olduğunda, her daim kendisini tehlikenin önüne atmaktadır.

Akira, arkadaşlarına çok güvenmektedir, onlara inanmayı bırakmayıp, bu inanç için gözünü kırpmadan hayatını tehlikeye atmaya hazırdır. Onun bu tutumu, genelde diğer karakterlere de yansır. Bu sayede kendisi ve diğer herkesle arasında sıkı bir bağ oluşur. Akira'nın herkese güvendiği gibi, arkadaşlarının büyük bir çoğunluğu da ona güvenir. Akira, gözü pek ve mert kişiliğiyle, farkında olmadan birçok kız arasında bir ilgi odağı haline gelir. Bu kızlar arasında Rion, Yuki, Sakuma, Maya Miyauchi, Mami Kagura ve Aya Tokiwa bulunmaktadır.



Rion Akagami

Cage of Eden serisinin, zamanında jimnastik klübünün yıldızı olan baş kız oyuncusudur. Akira Sengoku'nın çocukluk arkadaşıdır ve seri boyunca birçok karakter arasında oldukça popüler biridir.

Görünümü

Rion Akagami, nispeten normal boylarda biridir. Belinin altına kadar uzanan, iki adet turuncu ile sarı rengi arası kurdele ile bağlı, bu iki kurdelenin içinden saçının tutam tutam salındığı koyu kahverengi ve uzun bir saça sahiptir. Kurdeleler, başının hem sol hem de sağ tarafında bulunmaktadır. 
Büyük, kahverengi gözleri ve koyu kahverengi kaşları vardır. Görünüşü sayesinde, okulun bir numaralı idolü ünvanını kazanan aşırı derecede çekici bir kızdır. Özellikle yaşına göre oldukça büyük ve yuvarlak göğüslere sahip olmasıyla tanınır. Normal okul üniforması, uzun kollu beyaz üst kıyafeti ile koyu mavi bir yakalık giyer ve kollarının uçları koyu mavidir. Aynı zamanda, koyu mavi mini eteğine kadar uzanan uzun bir kırmızı kurdele takar. 
Hem sağ hem de sol çorabının uç kısımlarına yakın beyaz çizgilere sahip olan uzun koyu mavi çorap giymektedir. Ayakkabıları, okul ayakkabılarıyla aynıdır ancak biraz daha açık kahverengi bir renge sahiptir.

Kişiliği

Birçok diğer kişi ile iyi anlaşabilen, canayakın bir karakterdir. Diğer insanların yanında neşeli görünmektedir ve normal bir kızdır. Ahlaksız şeyleri görmekten hiç haz etmez ki özellikle Akira ahlaksızca bir şey yaptığında onu bir şekilde cezalandırır. Gerek duyduğunda herkes gibi elinden geleni yapan biri olarak gösterilmektedir ve etkili yetenek, kararlılığa sahip biridir. Hiç zorluk yaşamadan diğer insanlarla anlaşır ve bazen bazı şeylere sinirlense bile, diğer insanların, kendisi gibi neşeli olmasından hoşnutluk duyar. Aynı zamanda, Akira'nın yaptığı bazı şeylere aşırı derecede sinirlendiği görülmektedir ki bu durumlar özellikle kıskançlığından doğan durumlardır.

Akira'ya karşı içten içten bir ilgisi vardır ve diğerleri ona yaklaştığında veya Akira, gereği yokken başkalarına yardım ettiğinde, ki bu durumlarda daha çok kıskançlığa neden oluyor, sinirleri bozulur. Aşık olunulmaya yatkın bir yapısı vardır ve Akira'yı kendi gibi başkalarının sevip sevmediğini biraz merak etmektedir ki bunu ikinci oylama hakkında Yuki Sakuma ile konuşmasından görmekteyiz. Bütün bu aşık olma meselelerine meyilli olduğu gösterilmekte ve Akira ile çocukluk arkadaşı olduğundan ona çok değer vermektedir.

Kanako Oomori kaçırıldığında Rion'un, kafasında çok fazla kurup kaldırarak bu olayı, Kanako'yu kurtarmak için daha fazlasını yapamadığından kendi suçu gibi gördüğü gösteriliyor. Kendini suçladığından, liderlik edip Kanako'yu bulan kişi olmuştur. Aynı zamanda, arkadaşları tehlikede olsa da olmasa da çok endişelenir. Hızlı düşünen biridir, insanların ne düşündüğünü anlayabilir ve bunu, onlara karşı kullanabilir.



Kouichi Yarai

Kouichi Yarai, ikinci başrol oyucusu ve kendi grubunun lideridir. Diğer karakterlerin çoğunun aksine, yetenekli bir dövüşçüdür ve içlerinde bulundukları dünyanın sırrını çözmeye çalışmaktadır.

Görünümü

Sağlam bir vücut yapısına sahiptir. Uzun, güçlü ve kasları oldukça görünür bir haldedir. Uzun, dağınık sarı saçları ve açık kahverengi, küçük gözleri vardır. Geniş omuzlu, büyük bir göğüs kafesi, karın kasları ve benzeri nitelikleri, onu serideki fiziksel açıdan en güçlü karakter yapar. Genellikle normal okul üniformasını giyer ki bu üniforma önü sürekli açık bir koyu mavi ceket ve ceketinin altına ceketinin boyunu geçen beyaz kolsuz bir tişörtten oluşur. Ceketin sarı düğmeleri vardır ve uzun kolludur. Aynı zamanda, koyu mavi okul pantolon ve çoğunun aksine daha çok koyu kahrevengi bir renge sahip olan spor ayakkabı giyer. Bir de, sağ kulağında iki adet sarı küpe vardır.

Kişiliği

Kouchi, içe kapanık ve sessiz bir kişiliğe sahiptir ki diğer karakterlerin çoğunu korkutup kaçıracak durumdadır. Kouchi, genelde sessiz biri olsa da, kabadayı görünümü ve oldukça güçlü biri izlenimi verdiğini göz önüne alınca bir serseri olarak görülmektedir. Bir ara Rion Akagami'nin kıyafetlerini, yarasının durumunu görmek için yırtması gibi akıl almaz yöntemlere başvurmaktan korkmayan biridir. Şimdiye dek, şu anki halinin kendini rahatsız ettiğine dair hiçbir belirti göstermemiştir ve bütün bu zorlu durumlarda oldukça sakin kalmıştır. Aynı zamanda, bir gruptayken kendini başkaları tehlikedeyken onlara yardım etmekten alı koyamamaktadır.

Adaya gelmeden önce, dünyayı sıkıcı bir yer olarak görmüştür. Ancak, adaya vardıktan sonra, sıkıcı kısmının bittiğini ifade etmiştir. Kouichi, bir nebze gururlu ve etrafındakileri önemseyen biri olarak gösterilmiştir.
Ne istediği konusunda çekinmeyen, yakınlık gösterildiğinde dahi kolay kolay ikna edilemeyen bir yapısı vardır. Grubundaki insanların fiziksel açıdan kurtarmaktan ziyade, Saki Segawa'nın ağladığı durumdan da görülebileceği üzere ruhsal olarak da yardım edecek eylemlerde bulunur.

Kouichi, ortaokul seviyesinin ötesinde bilimsel bilgilere haiz, oldukça zeki biridir ve bu bilgileri her durumda pratiğe dökebilmektedir.

Yorumlar

-------------------------------------------------------------------------------------

Hikayenin ve karakterlerin çeviri önerilerinden sonra kendi olumlu görüşlerimi aktarayım;

- Sizi her bölüm de diğer bölüme çekecek şekilde bölümlerin sonlandırılması, okuma zevki açısından büyük bir artı.

- Hikayenin gidişatındaki keskin dönüşler heyecan veriyor, okuma isteğinizi arttırıyor.

- Sürekli bir gizem içinde olunulması, okuyucunun hayal gücünü kullanmasına olanak tanıyor ki bu da her bölümde düşünmenizi ve daha çok heyecanlanmanızı sağlıyor.

- "Shonen" olması nedeniyle arkadaşlar, insanlar arasındaki bağlar, birbirlerini korumaya dair duygular çoğu zaman vurgulanmış.

- Ana karakterin herkes tarafından imrenilerek bakılan birisi olması sizin de onun peşinden gitme isteği uyandırıyor ki bu da kendinizi hikayenin içinde birebir yer aldığınız hissini yaratıyor.

- Japon kültürüne ait bazı terimlerin ve durumların açıklanması, Japon kültürünü öğrenme ve anlama konusunda yararlı bir etken.

-------------------------------------------------------------------------------------

Şimdi kendi olumsuz görüşlerimi aktarayım;

- Kadın ve kadınsal nitelikler gereksiz derecede vurgulanmakta. Tehlike yaşanan sahnelerde bile özellikle vurgulanması, "Fan service" dediğimiz olayın artık ötesine geçmiş durumlara sebebiyet verebiliyor.

- Seriyi bitirdiğinizde halen daha bazı sırların çözülmemiş olması 
"İşte bitti" hissi alamamanızının önünde büyük bir engel.

- Seri içindeki uzun bir zaman atlayışının (3 yıl) sadece 1-2 bölüm ile aktarılması, okuyucu için beklentilerin karşılanması konusunda 
bir miktar hayal kırıklığına uğratıyor. 

- Serinin bir bölümünden sonra "Harem" tarzının ağır basması, 
konunun genel gidişatından bir miktar sapmaya sebebiyet verebiliyor.

-------------------------------------------------------------------------------------

Şimdi Cage of Eden'den birkaç örnek sayfa;










Genel olarak değerlendirirsek, okuma listenizin ilk 5'ine girmeye hak kazandığını düşündüğüm, sürükleyici hikayesiyle başından 
kalkamayacağınız, sonunda bir nebze hayal kırıklığına uğrayabileceğiniz,
ama pişman olmayacağınız okunası bir seri.

En yakın zamanda diğer karakterlerin de tanıtımları eklenecek, 
çeviride ufak düzeltmeler/yenilemeler yapılacak. 


İyi eğlenceler!
















Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Manga ve Anime Çevirmenleri - Date A Live - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -